Шест нови сертифицирани компании со ХАЛАЛ стандард си обезбедија влез

12.04.2016 14:56:23

 

На шесте компании, „Анета компани“, „6 браќа“, „ХИТ 73“, „Витаминка“, „Алкалоид“ и „Виапром“, кои во текот на првиот квартал од 2016 година воведоа ХАЛАЛ стандард, денеска на свечена церемонија им беа доделени сертификатите од страна на Агенцијата за ХАЛАЛ стандард во Македонија, која работи во рамки на ИВЗ. Сертификатите ги додели носителот на јурисдикцијата на шејхул ислам, Реисул Улема Хаџи Сулејман еф Реџепи.

Министерот за економија Дритон Кучи, на средбата по повод доделувањето на сертификатите, ги покани компаниите да аплицираат за мерката воведување на ХАЛАЛ-систем, која е дел од Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво за 2016 година на Министерството за економија и за која годинава се обезбедени речиси 2 милиона денари.

„Препознавајќи го значењето од воведување на стандардите за квалитет за деловните субјекти, а со цел да обезбеди континуирана поддршка на економијата и компаниите, Министерството за економија веќе четврта година по ред ја реализира мерката - финансиска поддршка за ХАЛАЛ систем, со која покриваме 70 отсто од  направените трошоци. Досега се субвенционирани 19 компании, а годинешниот јавен повик трае до крајот на месец мај“, истакна Кучи. Тој потсети дека воведувањето на овој стандард покрај тоа што ја подобрува конкурентноста на претпријатијата и го олеснува настапот на нови пазари, туку и ги приближува производите до синонимот “здрава храна“ т.е. храна со минимално количество на адитиви, за кои расте интересот на потрошувачите независно на верската припадност, дава дополнителна вредност на производите и услугите, го зголемува нивото на свесност за безбедност на храната и го зголемува нивото на интеркултурните комуникации помеѓу земјите и прифаќањето на различностите во светот.

„Да не заборавиме дека светскиот ХАЛАЛ пазар се проценува на 650 милијарди долари, а европскиот на околу 66 милијарди долари годишно, што значи дека ХАЛАЛ пазарот е најбрзо растечки пазар“, рече Кучи.

Претседателот на Агенцијата за ХАЛАЛ стандард Мухамер Весели информираше дека од 2009 година до денес ХАЛАЛ стандард имаат воведено 27 компании, главно од прехрамбената индустрија, фарми и кланици, а со оглед на вниманието што во последниве неколку години го привлекува ХАЛАЛ туризмот, кој годишно забележува пораст од дури 20 отсто, ги повика и туристичките работници своите перспективи да ги гледаат во воведување на овој стандард.

„Овие 6 компании воведоа ХАЛАЛ стандард во првиот квартал од оваа година, а во периодот на вториот квартал очекуваме бројот да се зголеми на 14 компании, што значи дека уште 8 компании се во фаза на имплементирање на стандардот“, истакна Весели.

На церемонијата учествуваше и претседателот на Стопанската комора на Северозападна Македонија, Неби Хоџа.